Mézes Otthon

Sonkás pogácsa

A sonkás pogácsa gyerekkorom óta nagy kedvencem. Először nagymamám készítette, majd édesanyám vitte tovább a receptet és süti a mai napig. Mondhatnám, hogy a sonkás pogácsa jött, látott és győzött, hisz kb. 20 éve nincs ünnep pogácsa nélkül. A recept nem túl ismert, legalábbis én még nem találkoztam  vele máshol. (leszámítva azt, hogy ezer éve egy receptgyűjtő oldalra már beküldtem a receptet) Elsőre bonyolultnak tűnik, de nem nehezebb mint más pogácsák készítése. Bár idén még csak kis kukta voltam, de ígérem, hogy húsvétra mindenféle segítség nélkül egyedül fogom készíteni! Az áradozás után jöjjön a féltve őrzött recept, remélem, hogy másoknak is ennyire fog ízleni, mint nekünk. Kis módosítás az elkészítésnél olvasható a recept végén, így biztosan nem fognak szétnyílni a pogácsák!

sonkás pogácsa fotó
Sonkás pogácsa
Hozzávalók
tészta
50 dkg liszt
20 dkg margarin
3 dkg élesztő
2 tojássárgája

tej
töltelék
30 dkg darált sonka
10 dkg reszelt trappista sajt
kevés tejföl
só, bors

Elkészítés: tészta: A lisztet a margarinnal elmorzsolom, az élesztőt kevés tejben megfuttatom és a lisztes keverékhez adom. Hozzáadok egy kis kanál sót, 2 tojássárgáját és annyi tejet hogy kissé lágy tésztát kapjak. A hozzávalókat jól összedolgozom, majd a tésztát egy óráig meleg helyen kelesztem. A megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastagra, kör alakúra nyújtom.

töltelék: A darált sonkát, a reszelt sajtot kevés tejföllel összekeverem, borsozom, ha szükséges sózom. A töltelék épp kenhető legyen,  ne folyós!

Összeállítás: könyv szerint: A kinyújtott tészta felére kis halmokat rakunk a töltelékből, a tészta másik felét ráhajtjuk. Ahol a kis töltelékkúpocskák kidudorodnak, a tésztát benyomkodjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Ahogy mi szoktuk: A kinyújtott tésztát pogácsa szaggatóval kiszaggatom, egy- egy kis tésztalapra tölteléket teszek és befedem egy másik tésztalappal, a széleit lenyomkodom majd megsodrom hogy sütés közben ne nyíljon szét a pogácsa. Tojással megkenem és szép pirosra sütöm.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!