Sajtos roló

Gyerekkoromban, egy helyi kávézóba betérve, rögtön a süteményes pulthoz siettem, hogy megnézzem, van-e még sajtos roló vagy be kell érnem a sonkás szendviccsel (amit azért szintén nagyon szerettem). Azóta nagyon sok idő eltelt, de a sajtos rolót azóta is imádom, és valamiért igyekszem mindenkivel megkedveltetni, mert véleményem szerint, nem lehet nem szeretni.:)




Sajtos roló

Hozzávalók:

1 cs. leveles vajas tészta

1 tojássárgája

Sajtkrém:

2 dl tej

2 púpos kávéskanál liszt

2 tojássárgája

10 dkg vaj

10 dkg reszelt trappista sajt (lehet több is)

Díszítés:

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A vajas tésztát kiolvasztom és lisztezett deszkán kb. 2 mm-re vastagra, téglalap alakúra kinyújtom. A kinyújtott tésztából egy éles kés segítségével 2 cm-es csíkokat vágunk (a kés élét belisztezem, hogy ne ragadjon rá a tészta). A fém csöveket véknyan vajjal bekenem és feltekerem a tésztacsíkokat. A cső végétől kb. fél centi maradjon ki, hogy könnyen le lehessen venni a kisült rolókat. A csíkok kissé fedjék egymást, így sülés közben nem fognak szétnyílni. A feltekert tésztát tojássárgájával lekenem, vajazott, kilisztezett tepsibe teszem és megsütöm. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm őket
A kisült tésztát még forrón leveszem a csőről. Kesztyű vagy konyharuha segítségével megfogom a cső végét, és kissé megtekerem, hogy a tészta leváljon a csőről, közben másik kezemmel tartom a rolót. A kisült rolókat félreteszem, hogy kihűljenek.

Sajtkrém: A tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve még forrón hozzákeverjük a tojássárgákat.A vajat habosra keverem és hozzáadom a tojássárgás krémet. A vajas krémhez a reszelt sajtot is hozzáadom, ha szükséges sózom.

A sajtkrémet tortadíszítő segítségével a rolókba töltöm. Sajtkrém a rolók végén is bőven legyen, mert reszelt sajtba mártjuk és így szépen bele fog ragadni.
Tovább a blogra »