Végre kipróbáltam az öreg tésztás kenyeret! Valóban nagy a különbség, a csak élesztővel készült kenyér és az öreg tésztás közt. Az utóbbi sokkal finomabb, az állaga is könnyebb, lyukacsosabb. Maradni fogok ennél a változatnál, hisz nem sok fáradtság előző nap készíteni egy adag kenyértésztát. Utána dobozban több napig eláll és egy-egy adagot kell belőle hozzátenni a készülő kenyérhez.
A sima fehér kenyér minden receptem alapja, Limara tanácsa szerint, érdemes ügyelni arra, hogy a teljes kiőrlésű lisztet kb. 30%-ban keverjük a fehér liszthez. A következő arányokkal, nagyon finom, puha, lyukacsos kenyeret fogunk kapni. A rozskenyér mellé ismét készítettem krémsajtot, ezúttal magyaros változatban. Ugyanúgy készült mint a korábbi házi krémsajtok, kevés paprikakrémmel, sóval, borssal és vöröshagymával ízesítettem.
Rozskenyér (kenyérsütőgépben)
Hozzávalók:
280 ml víz
1,5 tk. só
1 evk. ecet
2 evk. olaj
20 dkg rozsliszt
30 dkg kenyérliszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
10 dkg öreg tészta
+ 2 evőkanál lenmag
Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendbe az üstbe teszem. (A tészta állaga ne legyen túl lágy, ne ragadjon az üst oldalára, de túl kemény se legyen.) Ha a gép jelez, hozzáadom a lenmagot is.
Alap programot választottam és a kenyérhéj szín közül a legsötétebbet.
Magyaros krémsajt
Hozzávalók:
20-25 dkg házi krémsajt
1 vöröshagyma reszelve
kb. 1 evőkanál paprikakrém
köménymag
só, bors
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Dobozban, hűtőben tárolva néhány napig eláll.
Nagyon örülök, hogy ízlett!:)
Ma megsütöttem, nagyon ízlett! Köszönöm a receptet.