Mézes Otthon

Gesztenyés kifli, ahogy anyu készíti

Néha szeretek kísérletezgetni, új ízeket kipróbálni, a hagyományos ételekbe egy kis változatosságot csempészni… De vannak olyan receptek, amin soha nem változtatnék, mert egyszerűen úgy jó, ahogy van és számomra pont úgy az igazi! Mint ez a porcukros gesztenyés kifli, amit anyum gyerekkoromban sokszor készített, ahogy az ő anyukája és talán a nagymamája is.  Amikor először készítettem felhívtam anyut, hogy diktálja le a receptet, mert szeretném meglepni a páromat, akinek a gesztenyés sütik a kedvencei, ráadásul én is annyira megkívántam, hogy muszáj lesz neki fognom:) A tészta összeállítása nagyon gyorsan ment, megtöltöttem a kifliket, majd alig vártam, hogy kisüljenek és megkóstoljam, hogy valóban sikerült -e. Be kell vallanom, hogy tartottam tőle, de nem azért, mert nehéz vagy bonyolult receptről lenne szó, egyszerűen csak azért, mert olyan finomnak és könnyűnek kellett lennie, mint amilyen az anyué:) Miután kisültek az aprósütemények újabb telefonálás következett, és lelkesen újságoltam az eredményt.:)
A gesztenyés kiflit azóta többször megsütöttem, de mindig eszembe jut a fenti kis történet. Hisz talán nem mindig az újdonságok, hanem a régi, bevált családi receptek az igazi kihívások!  

Gesztenyés kifli

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
1,5 dl tejföl
3 evk. porcukor
2 dkg friss élesztő
csipet só
1 dl tej
Töltelék:
másfél csomag gesztenyemassza (+1 dl tej)
Hempergetéshez:
vaníliáscukor
porcukor

Elkészítés: 1 dl langyos tejhez kevés cukrot adok és belemorzsolom az élesztőt, 10 percre félreteszem. A gesztenyemasszát kb. 1 dl tejjel feltöröm, hogy puhább legyen. A lisztet csipet sóval és a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrok és meleg helyen 30 percig pihentetem. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval köröket szaggatok belőle. Mindegyik kör közepére rakok a gesztenyés töltelékből, feltekerem és kifli alakúra formázom. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 15 percig sütöm. Forrón vaníliás porcukorba hempergetem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csupa Csoki says:

    Köszönöm!:) Érdemes kipróbálni, ha szereted a gesztenyés sütiket. Dióval töltöttet még nem készítettem (biztos finom), csak olyat, aminek a tésztájában volt a dió.

  2. Éva says:

    Nagyon finom lehet így gesztenyével! Hasonló receptet ismerek de az dióval van. Egyszer kipróbálom, nagyon guszta!

  3. Csupa Csoki says:

    Ne haragudj, elírtam, de azonnal javítom. Megszokásból írtam a tojást az elkészítésénél, de nem kell hozzá!

  4. Anonymous says:

    A leírás szerint igen, de a hozzávalók között nincs felsorolva. Bocsi, de elég amatőr sütő vagyok 🙁

  5. Anonymous says:

    Szia! Hány db tojás kell bele? Berni


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!