Az angol krémdesszert titka az egyszerűségében rejlik. Néhány perc alatt dekoratív és finom édességet kínálhatunk, ráadásul bármilyen gyümölcsből elkészíthető. A trifle általában négy rétegből áll: piskóta (alkohollal meglocsolva), gyümölcs, krém és hab. A rétegek sorrendje módosítható, arra viszont figyeljünk, hogy az ízek harmonizáljanak. Következzen egy igazi őszi desszert almával, karamell krémmel és egy kevés rummal.
Alma-karamell trifle (2 főre)
6-8 db babapiskóta
néhány evőkanál rum
Gyümölcsréteg:
2 db alma
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
Karamell krém:
7,5 dkg cukor
1 dl tejszín
10 dkg krémsajt
Hab réteg:
2 dl felvert tejszínhab
Elkészítés: Az almákat meghámozom, felkockázom. Egy serpenyőben néhány percig sütöm, amíg kissé megpuhul, fahéjjal, gyömbérrel ízesítem. A karamellhez a cukrot egy kis lábasban megolvasztom és addig kavargatom, amíg sötétebb barna színt kap. Ezután óvatosan felöntöm tejszínnel és együtt melegítem, hogy a cukor újra felolvadjon. A kész karamellt langyosra hűtöm. Ha kihűlt hozzáadom a krémsajtot és jól elkeverem.
Összeállítás: A piskótákat kisebb darabokra töröm és egy átlátszó pohár aljára teszem, meglocsolom kevés rummal. A piskótákra kerül a fűszeres alma, majd a karamellkrém, végül tejszínhab. A rétegeket érdemes duplázni, így mutatósabb lesz a desszert.
Én is nagyon szeretem őket! A trifle előnye, hogy rengeteg variáció létezik. Legközelebb banán-csoki-rum fog következni!:)
Engem a pohárkrémekkel le lehet venni a lábamról. Jó az ötlet, viszem!