Zabpelyhes palacsinta
Hozzávalók: (12-13 darabhoz)
25 dkg zabpehely
3 nagy tojás
3+1 dl tej
2 evőkanál olaj
5 dkg cukor ( vagy édesítőszer)
1 mk. só
1 mk. sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Sütéshez:
néhány evőkanál olaj
Elkészítés: A zabpelyhet turmixgépbe öntöm és lisztté darálom. A zabpehelylisztet elkeverem a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztom. A tojások sárgáját a cukorral/édesítővel, vaníliás cukorral habosra keverem, közben hozzáöntöm az olajat. A tojásos keverékhez felváltva hozzáadom a 3 dl tejet és a lisztet, majd félreteszem, hogy besűrűsödjön. Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verem, nem baj, ha nem lesz nagyon kemény a hab. Ha a lisztes keverék besűrűsödött hozzáöntöm a maradék (1 dl) tejet, jól elkeverem. A tojáshabot, egy fakanállal több részletben a masszához forgatom. Egy-két evőkanálnyi olajat öntök a palacsintasütőbe és jól felforrósítom. A palacsintamasszából kb. fél merőkanálnyit öntök a forró serpenyő közepére, a massza szépen, magától szét fog terülni. A palacsinta minkét oldalát közepes lángon sütöm, arra ügyelek, hogy kevés olaj mindig legyen alatta.
Megjegyzés: A kisült palacsintákat halmozzuk egymásra, öntettel, pudinggal, gyümölccsel tálaljuk.
Köszönöm Éva!:) Aldiban, Lidlben szoktam venni fél kilós kiszerelésben. Nagyon egészséges, érdemes kísérletezni vele.
Nagyon jól néz ki ezekkel a gyümölcsökkel különösen. Finom lehet nagyon. Zabpelyhet még nem használtam!