Mézes Otthon

Sonkás pogácsa

A töltött sonkás pogácsa még az első bejegyzések közt szerepelt a blogomon. Nem véletlenül, mert imádom! Karácsonykor, Húsvétkor szinte mindig felkerül az ünnepi menü listájára, így volt ez idén is. Nagyon finom pogácsa, különlegessége a sajtos-sonkás töltelék, amit a Húsvét után megmaradt sonkából is készíthetünk.
A recept már szerepel a blogon, de azért bemásolom, így nem kell keresgetni.:)
Sonkás töltött pogácsa
Hozzávalók
tészta

50 dkg liszt

20 dkg margarin

3 dkg élesztő

2 tojássárgája


tej
töltelék
30 dkg darált sonka

10 dkg reszelt trappista sajt

kevés tejföl

só, bors

Elkészítés: tészta: A lisztet a margarinnal elmorzsolom, az élesztőt kevés tejben megfuttatom és a lisztes keverékhez adom. Hozzáadok egy kis kanál sót, 2 tojássárgáját és annyi tejet hogy kissé lágy tésztát kapjak. A hozzávalókat jól összedolgozom, majd a tésztát egy óráig meleg helyen kelesztem. A megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastagra, kör alakúra nyújtom.

töltelék: A darált sonkát, a reszelt sajtot kevés tejföllel összekeverem, borsozom, ha szükséges sózom. A töltelék épp kenhető legyen,  ne folyós!

Összeállítás: könyv szerint: A kinyújtott tészta felére kis halmokat rakunk a töltelékből, a tészta másik felét ráhajtjuk. Ahol a kis töltelékkúpocskák kidudorodnak, a tésztát benyomkodjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Így is lehet: A kinyújtott tésztát pogácsa szaggatóval kiszaggatom, egy- egy kis tésztalapra tölteléket teszek és befedem egy másik tésztalappal, a széleit lenyomkodom majd megsodrom hogy sütés közben ne nyíljon szét a pogácsa. Tojással megkenem és szép pirosra sütöm.
Megjegyzés: kevés sonkás töltelék mindig szokott kimaradni, szendvicskrémként is nagyon finom.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!