Egyszerű és nagyon finom sütemény, azt hiszem senkinek nem kell bemutatni.:) Nálunk mindig fehér piskótából készül, de kevert mézes tésztából is nagyon finom. Az utóbbi már szerepelt a blogomon, igaz, nem csokoládémázba mártva, hanem vanília krémmel töltve. (A mézes szelet receptjét itt találjátok! ) Most nem tértem el az eredeti recepttől, a piskótát kockára vágtam, csokoládéba mártottam, majd kókuszreszelékbe hempergettem. Nagyon gyorsan elfogy mindig, pedig másnap is finom, puha maradna.:)
A receptben cukor helyett Xukrot használtam, de az arányokon nem módosítottam. A piskóta így is, szép magas lett és az íze sem tér el a hagyományos változattól.
Kókuszkocka (vizes piskótából)
Hozzávalók:
Vizes piskóta:
4 tojás
4 evőkanál forró víz
20-25 dkg PorXukor (mindig kevesebbet teszek bele)
20 dkg liszt
1 citrom
kevesebb mint fél csomag sütőpor
Csokoládémáz:
3 evőkanál kakaó
25 dkg Xukor
25 dkg vaj
8 evőkanál tej
kb. 0, 5 dl rum
Hempergetéshez:
1 csomag kókuszreszelék
Elkészítés: Vizes piskóta: A tojásokat kettéválasztom, a lisztet a sütőporral elkeverem. A tojások sárgáját a Xukorral habosra keverem kb. 15 perc alatt, kanalanként hozzáadom a forró vizet és ezzel is 10 percig keverem. A tojások fehérjéből kevés citromlé hozzáadásával kemény habot verek. (A hab akkor jó, ha már szinte vágható.) A tojássárgás masszához hozzászitálom a sütőporos lisztet, jól elkeverem, majd a tojások keményre vert habját több részletben óvatosan beleforgatom a masszába. A sütőt előmelegítem, egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibélelek és belesimítom a piskótamasszát. Közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütöm, kb. 35 perc. A piskótát rácson hagyom kihűlni, majd kockára vágom.
Csokoládémáz: A máz hozzávalóit egy kisebb lábasba teszem, alacsony tűzön, folyamatos kavargatás mellett néhány perc alatt összefőzöm őket. Ha túl sűrű lenne kevés tejjel vagy rummal hígítom.
A piskótakockákat egyenként belemártom a csokoládémázba, majd kókuszreszelékbe forgatom őket. Tálcára teszem a kókuszkockát és hagyom, hogy a máz megszilárduljon.
Megjegyzés: A vizes piskóta alaprecept nagyon jól használható más süteményekhez is, ahol hagyományos fehér piskótát kell sütni.
Ideje lesz akkor megsütnöd! Mi is nagyon szeretjük, de valamiért nálunk is ritkábban készül.
Nagy kedvenc nálunk is, bármelyik tésztával készítem. Régebben minden ünnepre megsütöttem, aztán valahogy elmaradt. Most bizony szívesen megkóstolnám.:)