A sütemény eredeti neve margaréta szelet, azért is szeretem, mert bármilyen gyümölccsel elkészíthető, emellett gyors és egyszerű sütemény. Meggyszezonban is megsütöttem, de akkor túl sok gyümölcsöt szórtam a tetejére, nem tett jót neki, a rengeteg gyümölcs kissé eláztatta, így most óvatosabb voltam és a végeredmény egy nagyon finom, könnyű, puha sütemény lett. A tésztát őrölt fahéjjal és gyömbérrel fűszereztem, jól illik a szilvához, tetejére kevés szeletelt mandulát is szórtam.
Az eredeti receptet írom le, ami egy kis tepsibe pont elég lesz, nem lesz lapos a sütemény. Én most kerek piteformában sütöttem. Nagyon gyors sütemény és nagyon finom, kezdők is bátran nekiállhatnak.
Gyors szilvás sütemény
Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg puha vaj
20 +3 dkg porcukor
25 dkg liszt
2 dl tej
kb. 1 teáskanál őrölt fahéj
kb. 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csomag vaníliás cukor
egy csipet só
néhány csepp ecet
Tetejére:
apróra vágott szilva (kb. 10-12 db)
1-2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés: A vajat, porcukorral és a tojások sárgájával néhány perc alatt, robotgép segítségével jól kikavarom, majd hozzáöntöm a tejet. A lisztet, a sóval, sütőporral, fűszerekkel elkeverem és a tejes-tojásos keverékhez adom, az egészet jól összekeverem. A tojásfehérjét néhány csepp ecettel és a porcukorral kemény habbá verem, majd óvatosan a lisztes masszához forgatom. Egy kisebb tepsit vajjal kikenek, kilisztezem és belesimítom a masszát, tetejét kirakom apróra vágott gyümölccsel (előtte kevés liszttel szórjuk meg) és megszórom a szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt kész. Tűpróbával ellenőrizzük!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: