Kelt tésztát készíteni nem ördöngösség, csupán néhány dologra kell oda figyelnünk a biztos siker érdekében. A hozzávalók ne legyenek hidegek, ezért készítés előtt legalább fél órával vegyük ki őket a hűtőből. A friss élesztőt mindig langyos tejbe tegyük, soha ne forróba! Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt egyszerűen csak keverjük a liszthez. A jól kidolgozott tészta elválik az edény falától, felülete fényes és sima. A tészta csak meleg helyen tud megkelni, szórjuk meg kevés liszttel és takarjuk le konyharuhával. A megkelt tészta rugalmas, ujjunkkal benyomva a keletkezett mélyedés hamar eltűnik.
Az édes kelt tészta több népszerű péksütemény alapja, a jól bevált kedvenceink mellett bátran kísérletezzünk más ízekkel, formákkal!
Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dkg élesztő (+1 dl tej, 1 mk. cukor)
1 evőkanál porcukor
1 tojás
csipet só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba öntöm majd a vajjal, sóval és cukorral elmorzsolom.
A tejet kevés cukorral meglangyosítom, a tűzről levéve belemorzsolom az élesztőt
Villával kissé elkeverem a tojást, majd a liszt közepébe mélyedést készítek és beleöntöm.
A felfutatott élesztőt is a liszthez öntöm.
A hozzávalókat a tálban jól összegyúrom.
A tésztát addig dagasztom, amíg elválik az edény falától és szép hólyagos lesz. Lisztezett deszkára borítom, konyharuhával letakarom.
A tésztát meleg helyen hagyom a duplájára kelni.
A megkelt tésztát átgyúrom, kerek cipót formázok belőle. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra kinyújtom. Az édes tésztát tetszés szerint különböző töltelékkel kenem meg és formázom. A süteményeket tojással megkenem és vajazott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: