Sajnos a meggyszezon most kimarad nálunk, itt, Angliában elvétve láttam eddig 20-30 dekás csomagolásban és nem túl baráti áron. Befőtt vagy konzerv formájában nem találkoztam még vele, pedig a málnától kezdve a mangóig itt mindent lehet kapni konzervként. Nem panaszkodom, hisz évszaktól függetlenül epret, szőlőt, málnát, áfonyát, szedret bármelyik szupermarketben lehet kapni. Nem is értem, hogy miért pont a meggy hiányzik nekem.:)
,,Leveles tésztát gyakran használok, sós vagy édes töltelékkel, rudacskának, csigának, kosárkának, lepényeknek, minden formában szeretjük. A tésztát csak kinyújtjuk, megtöltjük, formázzuk és rövid időn belül tálalhatjuk is a finomságokat. Legutóbb batyukat sütöttem, sok-sok töltelékkel: fahéjas rizzsel és savanykás meggyel. Reggelire kávéval vagy narancslével nagyon jól fog esni, készíthetjük ribizlivel, málnával vagy szederrel is”.
Meggyes-rizses batyuk (12 db-hoz)
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
10 dkg rizs
5 dl tej
csipet só
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
cukor
15 dkg meggy (kimagozva)
+tojássárga a kenéshez
Elkészítés: A rizsből tejjel, csipet sóval tejberizst főzünk. A tűzről levéve cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.
A leveles tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, egy éles késsel 12 egyenlő négyzetre vágjuk fel. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és előmelegítjük a sütőt. Mindegyik kis négyzet közepére egy-egy kupac fahéjas tejberizst halmozunk, majd néhány szem meggyel kirakjuk. A négyzet sarkait egymásra hajtjuk, úgy, hogy batyut formázzunk belőle. A töltött batyukat tojássárgájával lekenjük és közepes hőfokon szép pirosra sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: