A nyár ismét nagyon gyorsan eltelt, de nem panaszkodom, volt néhány nagyon meleg, napsütéses hetünk és még most is szép időnk van szeptemberben. Idén volt második éve, hogy Angliában élünk, és az időjárás, ahogy az angoloknál, nálunk is központi téma lett.:)
Talán tíz éve is annak, hogy először sütöttem répatortát otthon, akkor még újdonságnak számított. Zöldség a süteménybe?! Az ízén nem érezni a répát, viszont szép színt ad a süteménynek és nagyon puhává teszi a tésztáját. A recepten azóta sem változtattam jelentősen, néha dió helyett, mandulával vagy mogyoróval készítem. Krém, vagy cukormáz nekem nem hiányzik a tortáról, de ha valaki ragaszkodik a krémes süteményekhez, akkor egy narancsos-mascarponés-tejszínes krém jó választás lehet.
Így vagy úgy, de a répatortát imádjuk! Igazi őszi sütemény, gyönyörű narancsszínű, fahéj és gyömbér illatú, mandulás és mazsolás na és persze répás is.:)
Répatorta
Hozzávalók:
4 egész tojás
1, 5 bögre liszt
1 bögre olaj
1,5 bögre cukor
50 dkg sárgarépa
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1 mokkáskanál só
15 dkg mandula vagy dió apróra vágva
10 dkg mazsola
Elkészítés: A répát kis lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet, sót, fahéjat, gyömbért, sütőport összekeverjük. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, hozzákeverem az olajat és a reszelt sárgarépát is. A lisztes keverékhez hozzáadom a mazsolát és az apróra vágott diót. Majd az egészet a tojásos masszához keverem. Egy tortaformát olajjal kikenek és kilisztezek, majd a tésztát a formába öntöm. 175 fokon kb. 50 percig sütöttem. Tűpróba!
Megjegyzés: Porcukorral is megszórhatjuk, de akár narancslekvárral is megkenhetjük a sütemény tetejét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: