Születésnap

Jöjjön a már korábban beígért máktorta recept, mely születésnapra készült. Nem sokat kellett gondolkodnom, hogy milyen tortát süssek, mert az ünnepelt kívánsága citromkrémes máktorta volt… így jár az, aki engedi, hogy a párja receptes újságból válasszon süteményt:) A recept elolvasása után kiderült, hogy a torta tulajdonképpen egy kevert mákos sütemény citromos tejszínhabbal a tetején, nem volt túl meggyőző számomra. Időközben el is felejtődött a citromos máktorta, persze én azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne szülinapi tortát varázsolni citrom-mák ízben. A neten keresgélve kiderült, hogy nagyon közkedvelt ez a kombináció és számtalan változata van. Most leírom az enyémet, amit több recept elolvasása után hoztam össze.
 
Citromkrémes máktorta 


Mákos piskóta 
A tészta receptje innen kicsit módosítottam rajta, leírom, ahogy én készítettem.
Hozzávalók: 
17 dkg margarin
25 dkg porcukor
8 tojás
citrom héj és a leve
20 dkg mák 
17 dkg liszt
3 dkg kandírozott citromhéj
kiskanál sütőpor
csipet só

Elkészítés

A margarint, a porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverem, majd hozzá adom a citrom kifacsart levét. Fehéredésig keverem! A mákot a liszttel, sütőporral, csipet sóval és a kandírozott citrommal összekeverem. A lisztes keveréket hozzáadom a habos margarinos krémhez.  A tojásfehérjéket a porcukorral  kemény habbá verem. Kb. a hab egyharmadát hozzákeverem a mákos masszához, nem baj ha összetörik a hab. A maradék habot kisebb adagokban óvatosan a mákos masszába forgatom, vigyázva hogy össze ne törjön. 
Sütőpapíron körbe vágom a tortaformák alját, és az így kapott sablonokkal kibélelem a formát. A tésztát 3 egyenlő részre osztom és laponként megsütöm, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt.
Citromkrém
Hozzávalók:
2-3 db citrom
10 dkg fehér csokoládé
1 doboz mascarpone krémsajt (20 dkg)
5 dl tejszín
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A csokoládét megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön. Addig kemény habbá verem a tejszínt. A kihűlt csokoládét elkeverem a krémsajttal és belefacsarom a citromok levét is, ízlés szerint cukrot adok hozzá és jól összekeverem. Végül a felvert tejszínhabhoz forgatom a krémsajtos keveréket.


Összeállítás
Mindegyik tortalapot megkentem keserű narancslekvárral, majd  a citromos krémmel. Kívülről is bevontam a tortát krémmel, oldalát szeletelt mandulával díszítettem. Tetejére citromkarika, fehércsoki reszelék és mandula került. 


Finom lehet mák helyett dióval is!




 


Tovább a blogra »