Hozzávalók:
6 db nagyobb alma
5-6 evőkanál cukor
1 púpos evőkanál keményítő/pudingpor
1-1,5 dl főzőtejszín
2 fahéjrúd
őrölt gyömbér
őrölt szegfűszeg
1 mk. só
rum
méz
Habgaluska:
2 tojásfehérje
2 evk. porcukor
1 kk. őrölt fahéj
csipet só
Elkészítés: Az almákat meghámozom, magházukat kivágom és kisebb kockákra vágom. A cukrot addig melegítem, amíg fel nem olvad és karamell színe nem lesz. Óvatosan hozzáadom az almát és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hozzáadom a fahéjat, szegfűszeggel, gyömbérrel, kevés sóval és néhány evőkanál rummal, mézzel ízesítem és addig főzöm, amíg az alma kissé megpuhul. A keményítőt csomómentesre keverem a tejszínnel, a forró levesből egy merőkanálnyit kiveszek és ezzel is jól elkeverem. A tejszínes keveréket a leveshez öntöm, néhány percig még főzöm a levest, hogy a leve besűrűsödjön.
A levest hagyom kicsit hűlni, majd botmixer vagy turmixgép segítségével krémesítem. Tejszínhabbal vagy habgaluskával tálalom, mézet csurgatok a tetejére.
Habgaluska: A tojásfehérjéket csipet sóval, cukorral, fahéjjal kemény habbá verem. Evőkanál segítségével galuskákat szaggatok és enyhén cukros vízben megfőzöm. Egyszerre csak 3-4 galuskát rakok a vízbe, (ahogy fő a térfogatuk megnő) mindkét oldalukat kevesebb mint 1 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem.