Őszi almakrémleves

Az utóbbi napokban több almás ételt is készítettem, pedig senki nem rajong az almáért, mondhatnám azt is, hogy a gyümölcsök közül az utolsó helyen áll nálunk. De tévedtem és rá kellett jönnöm, hogy bizony almából is lehet nagyon finom fogásokat készíteni, csak fantázia kérdése. 
Először ezt a krémlevest hoztam, az almás receptek közül, az íze kicsit fűszeres és karamellás, de a méz és a rum is érződik benne, nekem olyan igazi őszi leves.:)
Őszi almakrémleves

Hozzávalók:

6 db  nagyobb alma

5-6 evőkanál cukor

1 púpos evőkanál keményítő/pudingpor

1-1,5 dl főzőtejszín

2 fahéjrúd

őrölt gyömbér

őrölt szegfűszeg

1 mk. só

rum

méz

Habgaluska:

2 tojásfehérje

2 evk. porcukor

1 kk. őrölt fahéj

csipet só





Elkészítés: Az almákat meghámozom, magházukat kivágom és kisebb kockákra vágom. A cukrot addig melegítem, amíg fel nem olvad és karamell színe nem lesz. Óvatosan hozzáadom az almát és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hozzáadom a fahéjat, szegfűszeggel, gyömbérrel, kevés sóval és néhány evőkanál rummal, mézzel ízesítem és addig főzöm, amíg az alma kissé megpuhul. A keményítőt csomómentesre keverem a tejszínnel, a forró levesből egy merőkanálnyit kiveszek és ezzel is jól elkeverem. A tejszínes keveréket a leveshez öntöm, néhány percig még főzöm a levest, hogy a leve besűrűsödjön.

A levest hagyom kicsit hűlni, majd botmixer vagy turmixgép segítségével krémesítem. Tejszínhabbal vagy habgaluskával tálalom, mézet csurgatok a tetejére.

Habgaluska: A tojásfehérjéket csipet sóval, cukorral, fahéjjal kemény habbá verem. Evőkanál segítségével galuskákat szaggatok és enyhén cukros vízben megfőzöm. Egyszerre csak 3-4 galuskát rakok a vízbe, (ahogy fő a térfogatuk megnő) mindkét oldalukat kevesebb mint 1 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem.

Tovább a blogra »