Gesztenyés kifli, ahogy anyu készíti
Néha szeretek kísérletezgetni, új ízeket kipróbálni, a hagyományos ételekbe egy kis változatosságot csempészni… De vannak olyan receptek, amin soha nem változtatnék, mert egyszerűen úgy jó, ahogy van és számomra pont úgy az igazi! Mint ez a porcukros gesztenyés kifli, amit anyum gyerekkoromban sokszor készített, ahogy az ő anyukája és talán a nagymamája is. Amikor először készítettem felhívtam anyut, hogy diktálja le a receptet, mert szeretném meglepni a páromat, akinek a gesztenyés sütik a kedvencei, ráadásul én is annyira megkívántam, hogy muszáj lesz neki fognom:) A tészta összeállítása nagyon gyorsan ment, megtöltöttem a kifliket, majd alig vártam, hogy kisüljenek és megkóstoljam, hogy valóban sikerült -e. Be kell vallanom, hogy tartottam tőle, de nem azért, mert nehéz vagy bonyolult receptről lenne szó, egyszerűen csak azért, mert olyan finomnak és könnyűnek kellett lennie, mint amilyen az anyué:) Miután kisültek az aprósütemények újabb telefonálás következett, és lelkesen újságoltam az eredményt.:)
A gesztenyés kiflit azóta többször megsütöttem, de mindig eszembe jut a fenti kis történet. Hisz talán nem mindig az újdonságok, hanem a régi, bevált családi receptek az igazi kihívások!
Gesztenyés kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
1,5 dl tejföl
3 evk. porcukor
2 dkg friss élesztő
csipet só
1 dl tej
Töltelék:
másfél csomag gesztenyemassza (+1 dl tej)
Hempergetéshez:
vaníliáscukor
porcukor
Elkészítés: 1 dl langyos tejhez kevés cukrot adok és belemorzsolom az élesztőt, 10 percre félreteszem. A gesztenyemasszát kb. 1 dl tejjel feltöröm, hogy puhább legyen. A lisztet csipet sóval és a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrok és meleg helyen 30 percig pihentetem. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval köröket szaggatok belőle. Mindegyik kör közepére rakok a gesztenyés töltelékből, feltekerem és kifli alakúra formázom. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 15 percig sütöm. Forrón vaníliás porcukorba hempergetem.