Molnárka, reggeli péksütemény

Ezt a péksüteményt évek óta készítjük! A receptjét egy blogon találtam, de már nem tudom hogy kinél, ha valaki ráismer, jelentkezzen!:) Nagyon szeretem, mert kicsit édeskés és nagyon puha. Sonkával, sajttal szendvicsként szoktuk enni, de tojáskrémmel vagy sonkakrémmel is nagyon finom. Egyszer ettem hasonló péksüteményt egy pékségben, de annak reszelt sajt is volt a tetején, így mindig megfogadom, hogy legközelebb így is kipróbálom… De sajnos mindig elfelejtem és csak akkor jut eszembe, amikor már javában falatozunk.:)
Molnárka
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
2-2,5 dl tej
5 dkg vaj
1 kis kanál só
lekenéshez: tojássárgája


Elkészítés: A langyos tejbe kevés cukrot teszek, belemorzsolom az élesztőt és félreteszem. A hozzávalókat egy nagy tálba teszem, hozzáadom a felfutatott élesztőt is és jól kidolgozom. (Ha kenyérsütőgépben készítjük, akkor egyszerűen öntsük a hozzávalókat az üstbe és hagyjuk, hogy a gép kidagassza.) A tésztát konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom, hogy megkeljen. Ezt követően a tésztát 8-10 részre osztom és kissé hosszúkás zsemléket készítek belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a molnárkákat és kb. 30 percig pihentetem őket. Ezután tojássárgájával lekenem és előmelegített sütőben, közepes fokozaton 25-30 perc alatt megsütöm őket.
Tovább a blogra »