Madártej régen és most…
Talán ráéreztünk az áremelésre, amikor múlt hétvégén mindenki madártejet követelt.:) Gyors desszertet akartam készíteni a vasárnapi ebédhez, olyat, amiben nincs liszt és a cukor is helyettesíthető édesítőszerrel. A madártej tökéletesen megfelelt minden követelménynek, nem beszélve arról, hogy hetekkel korábban elhangzott már a ,,megrendelés”, így ideje volt teljesíteni. Most nem merem leírni, hogy olcsó desszert, bár az, hogy mi számít olcsónak elég relatív. Újabban minden élelmiszer drága, a liszt, a cukor, a baromfihús, a zöldség és gyümölcs, de most már a tojás is. Egy hete harmincvalahány forintért vettük a tojást a nagyobb áruházakban, most állítólag a legolcsóbb is negyvenöt forint és ez még csak a kezdet. A bio, tanyasi tojásokat eddig sem kerestem a hipermarketek polcain, azt hiszem ezek után sem fogom.:)
Előbb-utóbb, az áremelések miatt, sok hagyományos ételt törölni kell majd az olcsó fogások listájáról. Vajon mennyibe fog kerülni a madártej, a rántotta, a tojásos nokedli vagy a rakott krumpli egy-egy több gyerekes családnak? Persze ki lehet spórolni a hozzávalókat, lehet olcsóbb, külföldi alapanyagokat vásárolni, de akkor mi lesz az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és a minőségi magyar termékek vásárlásával?
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, őszintén szólva én a hozzávalókon nem szeretek spórolni, mert sajnos a végeredmény rovására megy.. A madártejet mindig tojásból és tejből szoktam készíteni, pudingport, lisztet nem használok hozzá. Manapság már mindenhol krémállagú a madártej, nem tudom miért, talán a többség így szereti. Ez a madártej nem lesz pudingsűrűségű, hanem hígabb, de nekünk pont így tökéletes!:)
Madártej (4 személyre)
Hozzávalók:
1 liter tej
6 tojás
1 cs. bourbon vaníliáscukor/vaníliarúd
5-6 evőkanál cukor/xilit
csipet só
díszítéshez: őrölt fahéj
Elkészítés: A tejet egy lábasban elkezdem melegíteni. Közben a tojásokat kettéválasztom és elkészítem a habgaluskát. A galuskákhoz a tojásfehérjéket csipet sóval, robotgép segítségével elkezdem felverni, félidőben hozzáadok 2 evőkanál porcukrot és addig verem amíg kemény habot nem kapok. Ha tej már forró, lejjebb veszem a lángot és evőkanállal habgaluskákat szaggatok a tejbe. Egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek. Ha a hab megemelkedett, kissé megnőtt, óvatosan megfordítom és a másik oldalát is megfőzöm kb. fél perc alatt. A kész habokat szűrőkanállal egy tálba szedem. Ha az összes habgaluska elkészült elkészítem a vaníliasodót. A tojássárgákat, a vaníliával és maradék cukorral kikeverem, majd néhány evőkanál meleg tejjel felhígítom. Végül a tojás keveréket, folyamatos kavargatás mellett hozzácsorgatom a lábasban lévő meleg tejhez, kevergetve addig főzöm, amíg a tej kissé besűrűsödik. A vaníliamártást poharakba öntöm, tetejére habgaluskákat teszek és fahéjjal megszórom. Langyosan, hidegen a legfinomabb!
Megjegyzés: 6 tojásfehérjéből nagyon sok habgaluska lesz, tetszés szerint 4 tojásfehérjéből is készíthető.