Sós kifli reggelire

A napokban több péksüteményt is sütöttem: zsömléket, kifliket, bucikat és molnárkát. Mindig úgy tervezem, hogy két napra is elég legyen a pékáru és ne kelljen minden délután újabb adagot sütni. Bár a terv jó, de sajnos kevés esetben működik.:) 
Ezt a sós kiflit a héten már másodjára készítem és valószínű, hogy hétvégén ismét szerepelni fog nálunk. Annyira finom, puha,  kívül ropogós, a bolti felfújt kiflik a nyomába sem érnek. Ilyen reggelivel csak jól indulhat a nap! Szeretem egyszerűen, csak vajjal vagy tejföllel, de szendvicsalapnak is tökéletes.

Sós kifli (8 darabhoz)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál tejföl
4 dkg olvasztott vaj (ne legyen forró!)
3 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Tetejére:
köménymag

Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe teszem és elindítom a dagasztás programot (dagasztás+kelesztés).

Ha gép nélkül készítem, akkor a langyos tejhez hozzáadom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, kb. 15 percre félreteszem. Ha az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt hozzáöntöm a sóval elkevert liszthez és jól kidagasztom. A tésztát hagyom a duplájára kelni.
A megkelt tésztát vékonyra, kör alakúra kinyújtom és 8 cikkre vágom. Az így kapott háromszögeket a szélesebb végétől a csúcs felé szorosan feltekerem. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, meleg helyen, hagyom ismét a duplájára kelni. Sütés előtt vízzel lekenem őket, köménymaggal és sóval megszórom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 15-20 perc alatt megsütöm a kifliket.

Megjegyzés: A sütő aljába tegyünk egy hőálló tálba vizet és így süssük a kifliket gőzben,  szép színük lesz és ropogósak is lesznek!



Tovább a blogra »