A legfinomabb meggyes pite!
Hétvégén szétnéztem a közelben lévő piacon és ahogy az lenni szokott jól be is vásároltam.:) A szupermarketekkel szemben sokkal barátibb áron lehet vásárolni zöldségeket, gyümölcsöket és nem utolsó szempont, hogy friss, jobb minőségű árut is kínálnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
A hétvégi menü igazodott a piac kínálatához, így szombaton lecsót főztem, vasárnap káposztalevest, sült húsokat petrezselymes burgonyával és salátával. Desszertként pedig meggyes pitét sütöttem, ami isteni lett! Nagyon szeretem ezt a fajta pitét, persze a kevert, piskótás változatok is finomak.:) Annyira jól sikerült a sütemény, hogy mára már csak két szelet maradt, így gyorsan le is fotóztam, mielőtt eltűnne… 🙂
A meggyes pitét most nem tepsiben, hanem kerek piteformában sütöttem. A recept mennyiségét feleztem, így pont jó lett. Gyorsan elkészül és nagyon finom sütemény. A tölteléket reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, kevés rummal is lehet ízesíteni.
Meggyes pite (27 cm-es formában)
Hozzávalók:
Tészta:
23 dkg liszt
1 mk. sütőpor
1 tojássárga
12,5 dkg vaj/margarin
8 dkg tejföl
2-3 evőkanál porcukor
csipet só
Töltelék:
kb. 60 dkg magozott meggy (2 dl meggylé)
1/2 csomag pudingpor (vanília)
1 csomag vaníliás cukor
1 mk. őrölt fahéj
kb. 5 dkg cukor (édesítőt használtam)
Elkészítés: Tészta: A lisztet, csipet sóval, sütőporral elkeverem, majd a margarinnal elmorzsolom. A tojássárgát a cukorral és a tejföllel összekeverem, majd az egészet a liszthez öntöm és tésztát gyúrok belőle. A tésztát hűtőbe teszem. Meggyes töltelék: A meggyet megmosom, kimagozom úgy, hogy közben felfogjam a levét. Kimagozva a meggy kb. 60 dkg legyen. A meggyet kézzel kinyomkodom, hogy levet eresszen, 2 dl meggylére lesz szükség. A meggylevet elkeverem a pudingporral és sűrű pudingot főzök belőle. A pudingot cukorral édesítem és hozzákeverem az őrölt fahéjat, majd a meggyet is. A tésztát két részre osztom, és a tepsi/forma méretének megfelelő nagyságúra kinyújtom. Az egyik lapot a tepsibe/formába teszem, ráöntöm a meggyes tölteléket, eligazgatom, majd befedem a másik lappal. A pite tetejét lekenem tojásfehérjével, villával hullámokat, mintákat rajzolok a tetejére. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.