Finom tejfölös pogácsa
Most, hogy enyhült a hőség, már be merem kapcsolni a sütőt is, így több finomság is készült a elmúlt napokban.:) Ahogy sokan, én is elég rosszul viselem a forróságot, kánikulában igyekszem minél kevesebbet tartózkodni a konyhában vagy reggel elkészítem az ebédet. Ilyenkor persze az étvágy sem az igazi és kevésbé jön az ihlet is, hogy mit főzzek. Így gyakran volt főzés nélküli gyümölcsleves és tésztaételek, illetve saláták és fagyik.
Van mit pótolnom a receptek terén, most egy nagyon finom, puha sajtos-tejfölös pogácsát hoztam és hamarosan egy kakaós kifli is fel fog kerülni a blogra.
Finom tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg vaj/margarin
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 dkg só
tejföl (kb. 2,5-3 dl)
1 tojássárga
1 mk. cukor
Tetejére:
10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés: A lisztet elkeverem a sóval, a vajjal elmorzsolom, a langyos tejhez keverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem. Ha az élesztő felfutott, a liszthez keverem a tojássárgájával együtt és annyi tejfölt adok hozzá, hogy félkemény tésztát kapjak. A tésztát konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom pihenni, félórás időközönként háromszor hajtogatom. Lisztezett deszkán kb. 1,5- 2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, pogácsákat szaggatok belőle, tetejüket tojással megkenem és reszelt sajttal megszórom. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsiben, előmelegített sütőben, közepes fokozaton, szép pirosra sütöm őket.