Fehér püspökkenyér



Ha egy süteményt kétszer, háromszor sütök meg egymás után, az már szerintem is túlzás.:) De ami igazán beszédes, hogy bizony el is fogyott, nem kellett rakosgatni, csomagolni és rá sem untunk. Igaz, mindig más ízesítésben készült, de az alap ugyanaz.
A fagylaltkészítés miatt rengeteg tojásfehérje halmozódott fel, így ideje lesz gyűjtenem a tojásfehérjés recepteket is. Habcsókba, kókuszcsókba vagy kínai, illatos csirkéhez is el lehetne használni a tojásfehérjéket. De most a fehér gyümölcskenyér a sláger, amit tegnap gesztenyeliszt helyett finomlisztből készítettem, aszalt sárgabarackkal, dióval és citromhéjjal.


Fehér püspökkenyér


Hozzávalók:
6 tojásfehérje
12 dkg porcukor
12 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 marék dió
kb.6-8 szem aszalt sárgabarack
1 evőkanál kandírozott citromhéj
néhány csepp ecet


Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot feldarabolom, összekeverem az apróra vágott dióval, kandírozott citromhéjjal. A vajat megolvasztom.  A tojásfehérjéket néhány csepp ecettel kemény habbá verem, félidőben hozzáadom a porcukrot is. A tojáshabhoz hozzáforgatom a  lisztet, a diót, az aszalt gyümölcsöt, a kandírozott citromhéjat, végül a vajat (ne legyen meleg). Egy őzgerincformát kikenek vajjal, meghintem liszttel és a masszát belesimítom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20 perc alatt elkészült.
 
 
Tovább a blogra »