Habos vaníliás kocka szederrel

Citromos pite tészta, vaníliakrém és sült tojáshab! Mutatós, habos-krémes sütemény, amibe most gyümölcs is került. Nagyon hamar elfogyott, így csak ajánlani tudom, ribizlivel vagy barackkal is finom lehet.
 
Habos-vaníliás kocka (22*16cm-es formában)

Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg liszt

3 evőkanál porcukor

csipet só

1 tojássárga

1-2 evőkanál tejföl

7 dkg vaj

1 mk sütőpor

csipet só

reszelt citromhéj

Vaníliakrém:

4 dl tej

2 tojássárgája

3 púpos evőkanál keményítő

3-4 evőkanál kristálycukor

1 cs. bourbon vaníliás cukor/vaníliarúd

csipet só

+ kb. 10 dkg szeder (el is maradhat)

Tetejére:

3 tojásfehérje

12 dkg porcukor

1 mk. ecet

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját és a tejfölt is hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük és jól összegyúrjuk. Egy kis méretű tepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd a tésztát kinyújtjuk és a formába igazgatjuk. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt közepes fokozaton megsütjük. Amíg sül az alap, addig elkészítjük a vaníliakrémet. A tejet csipet sóval feltesszük forrni, amíg langyos kb. 1 dl-t kiveszünk belőle. A tojások sárgáját a keményítővel, cukorral, vaníliás cukorral és az egy 1 dl langyos tejjel jól kikavarjuk. A tojásos keveréket óvatosan a meleg tejhez öntjük, közben folyamatosan keverjük. Néhány percig kevergetve főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz. A vaníliakrémet tegyük félre hűlni. Készítsük el a tojáshabot! A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk az ecetet, majd több részletben a porcukrot is. Nagyon kemény habot kell, hogy kapjunk. Összeállítás: A langyos pudingot a tésztára öntjük, megszórjuk kevés szederrel és rákanalazzuk a kemény tojáshabot, egy kanállal elsimítjuk a tetejét.  Előmelegített, forró sütőben néhány perc alatt megpirul a hab, kihűlve éles késsel szeleteljük

Tovább a blogra »